Toiminnallisen harjoittelun hyödyt

Toiminnallisen harjoittelun hyödyt

Silloin kun puhumme toiminnallisesta harjoittelusta, tarkoitamme sillä harjoittelua:

  • jolla on ilmeinen siirtovaikutus arkeen. Esimerkiksi kuntosalilla opetellun maastavetotekniikan johdosta osataan myös kotipuolessa nostaa raskaita laatikoita niin, että selkä ei enää kipeydy. 
  • jossa tehdään ihmiskeholle luonnollisia moninivelliikeitä. Esimerkisi nostetaan ylös, työnnetään pois päin, kannetaan tai vedetään jotakin. Nämä ovat juuri niitä liikkeitä, joita huomaamatta toistamme arjessa melko usein. 
  • joka kehittää useita fyysisen kunnon osa-alueita samaan aikaan. Esimerkiksi kyykyt kehittävät samassa ajassa voimaa, liikkuvuutta ja koordinaatiota. 

Toiminnallinen harjoittelu tekee meistä toisin sanoen parempia vartalon käyttäjiä. Mitä paremmin osaamme vartaloamme käyttää sitä paremmin vartalomme todennäköisesti myös voi. Tästä näkökulmasta lihaskuntoharjoittelu onkin vartalon käytön opettelua erilaisten liikkeiden, kuten kyykkyjen, työntöjen ja vetojen avulla. Samalla kasvaa voima, kyllä. Samalla muuttuu kehonkoostumus, kyllä. Mutta kaikista tärkein hyöty minun mielestäni on kuitenkin se, että opimme liikkumaan ja käyttämään vartaloamme arjessa niin, että liikkuminen ei aiheuta meille kipuja ja rasitusvammoja. 

Harjoita heikkouksia toiminnallisen harjoittelun avulla

Toistuuko arkipäivässä aina jokin asia, joka aiheuttaa kipua tai muita ikäviä tuntemuksia jonnekin kohtaa vartaloa? Melko monelle tämä joka päivä tuistuva asia on kävely. Kävely saattaa tuntua ihan hyvältä jonkin aikaa, mutta kun päästään tietyn kynnyksen yli, niin lanneselässä alkaa tuntumaan väsymistä ja myöhemmin myös särkyä tai pistoa. Seuraavana päivänä selkä on jäykkä ja liikkeelle lähteminen vaatii pientä pyörittelyä ja liikkuvuusjumppaa. Kuulostaako tutulta?

Yksi yleisimmistä syistä, miksi kävely alkaa tietyn ajanjakson jälkeen tuntumaan alaselässä on lantion asentovirhe, joka istumatyötä tekevillä naisilla johtuu yleensä lihasepätasapainosta. Kun lihaksia lähdetään strategisesti avaamaan/voimistamaan ja neurtaalia lantionasentoa harjoittamaan, niin ajan saatossa ongelma poistuu. Toiminnallinen harjoittelu on tähän tarkoitukseen loistava väline, sillä liikkeet tehdään usein pystyasennossa neutraali lantionasento huomioiden. 

Yleisesti ottaen toiminnallinen harjoittelu sopii monipuolisuutensa ansiosta kaikenlaisille liikkujille. Mikäli olet kiireinen perheenäiti tai uraohjus tai jotakin tältä väliltä, pystyt harjoittelemaan tehokkaasti jopa puolessa tunnissa koko kehon muutamalla perusliikkeellä tai niiden yhdistelmällä. Parhaimmillaan toiminnallinen harjoittelu tekee lihaskuntoharjoittelusta mielenkiintoista ja haastavaa, kun fokus on enemmän uusien taitojen opettelussa. 

Mikäli mielessä on painonpudotus tai kiinteytyminen, tukee toiminnallinen harjoittelu näitä tavoitteita loistavasti, sillä se kuluttaa tehokkaasti energiaa ja kuormittaa kokonaisvaltaisesti kehoa. Keski-ikäiselle aloittelevalle treenaajalle toiminnallinen harjoittelu tuo lisää voimaa ja ketteryyttä sekä tasapainoa ja koordinaatiota. Näitä ominaisuuksia ei siis tarvitse harjoittaa erikseen vaan homma hoituu ihan vain muutamalla treenikerralla viikossa. 

Miksi valita toiminnallinen harjoittelu kuntosalilaitteiden sijaan?

Yleinen syy tuki- ja liikuntaelimistön vaivoihin on puutteellinen kehonhallinta sekä kehoon kohdistuva vähäinen tai yksipuolinen kuormitus. Kun harjoittelu rakennetaan vapaiden painojen ja oman kehon painon ympärille, kuormitamme ja aktivoimme vartalon suuria lihaksia avustavia pienempiä lihaksia sekä lihasketjuja toimimaan yhtäaikaisesti. Tätä taitoa tarvitaan myös arjessa ihan kaikessa liikkumisessa – ei vain kuntosalilla. Lisäksi keho joutuu useissa liikkeissä, kuten esimerkiksi askelkyykyssä hakemaan tasapainoa, joka omalta osaltaan kehittää koordinaatiota ja pienten lihasten toimintaa. 

Entä jos on rasitusvammoja tai nivelten ongelmia?

Terveyttä ja toimintakykyä voidaan kaikista tehokkaimmin ylläpitää ja edistää fyysisen aktiivisuuden avulla. Toiminnallinen harjoittelu on mahdollista sairauksista huolimatta kunhan liikkeiden haastavuus säädetään fiksulle tasolle. Harjoittelun avulla voidaan jopa lievittää kipua, esimerkiksi nivelrikosta johtuvaa kipua voidaan helpottaa yksilöllisen fyysisen harjoittelun avulla. Lisäksi on mahdollista vähentää toiminnanrajoituksia, joka vastaavasti auttaa tekemään elämästä mielekkäämpää. 

Jos kaipaat avuksesi valmentajaa, niin meidän tiimiin pääset tutustumaan täältä:

Liikunnallista loppukesää!

Kirjoittanut:

Jonna Pitkänen
Fysioterapeutti
Personal trainerVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.