fbpx
TERVEYSLIIKUNTA = ARJEN TUKIPILARI

TERVEYSLIIKUNTA = ARJEN TUKIPILARI

Jatkaaksemme keskustelua edellisestä postauksestamme, eli apukeinoista kerätä lisäenergiaa arkeen, kirjoitelkaamme seuraavana osana vahvan terveyskunnon tuomista käytännön muutoksista jokapäiväiseen elämään, verraten vähäiseen liikunnan harrastamiseen.

Terveysliikunta osaksi arkea
Kävely on loistavaa terveysliikuntaa

Terveysliikunta kuuluu kaikille

Liikunnan monipuoliset positiiviset vaikutukset ovat varmasti taottu ymmärrykseemme, lapsuudesta lähtien. Tästä huolimatta, kokemattomat liikkujat voivat kokea mielikuvan liikunnan harrastamisesta niin vastenmieliseltä, kuin vain yhtenä stressitekijänä lisää jo entuudestaan liian täynnä olevaan aikatauluun. Voisiko tämä johtua (ainakin osittain) siitä, että muun muassa nykymedia vääristelee treenaamista asiaksi, mikä kuuluu jo valmiiksi hyväkuntoisten, siitä tietävien ja täysillä jumppaavien elämään?

Näin ollen, nyt peruutetaan back-to-basics ajatusmaailmaan, keskittyen kuntoilun tarkasteluun enemmän terveysliikunnan kuin hikitreenin näkökulmasta, ja sen terveyttä edistäviä, sekä arkea edesauttavia monipuolisia vaikutuksia.

Terveysliikunta vs. kuntoliikunta?

Edellistä eteenpäin vieden, ”Fitnessboom”- aikakautena otsikkoihin on noussut toinen toistaan timmimmässä ja rasvattomammassa muodossa olevia urheilijoita ja -valmentajia. Tästä syystä toisinaan on hyvä palata niihin tosiasioihin, mitkä ovat terveyttä edistävän liikunnan todelliset tutkitut vaatimukset. Eli huomio, etenkin vähäisesti liikkuvat,; terveyttä edistävää liikuntaa on ihan kaikkien mahdollista sisällyttää omaan arkipäivään. Lyhyen ytimekkäästi asiaa tiivistäen:

  • Suhteessa liikkujan kuntoon, terveydentilaan ja taitoihin, terveysliikunta tuottaa fyysiselle, psyykkiselle sekä sosiaaliselle terveydelle positiivisia vaikutuksia, pienin haitoin sekä riskein.
  • Terveysliikunta edesauttaa arkitoimintojen tehokkaan suorituksen, ennaltaehkäisee liikkumattomuuden aiheuttamia sairauksia ja pidentää eliniän odotetta.
  • On sovitettavissa aktiiviseen elämäntapaan helposti ilman, että kalenteria pitää stressata tai herätä kaksi tuntia aikaisemmin hikoilemaan.
aikuisten liikuntapiirakka
Aikuisten liikuntapiirakka lähde: ukk-instituutti

Terveysliikuntasuositusten täyttyminen ei siis itsessään ihan oikeasti vaadi ihmeitä. Tarkat suositukset käytännön toteutuksesta luonnollisesti vaihtelevat maiden ja järjestöjen mukaan, mutta esimerkiksi American Heart Association ja American College of Sport Medicine (2007) ovat todenneet päivittäisen 30 min. kestävyyskuntoilun riittävän.

Käytäntöön soveltaen, vähäisesti liikkuva voi toteuttaa edellä mainitun esimerkiksi reippaasti töihin kävellen, sillä kestävyyskuntoilu  ei ole  sama asia  kuin rasittava liikunta, eli hölkkä tai juoksu. Luonnollisesti myös se, mikä kenellekin mielletään kestävyyskuntoiluksi tai rasittavaksi liikunnaksi rakennetaan yksilön pohjakunnon ja terveydentilan mukaisesti. Tästä syystä, liikunnan rasittavuuden arviointi onkin asiallista toteuttaa esimerkiksi omaa sykettä ja hengästymistä seuraten kuin sitä katsoen, minkä se pitäisi paperilla olla.

Vaihtoehtoisia toteutustapoja terveysliikunnalle

Kuten edellä jo mainittiinkin, terveysliikuntasuositukset vaihtelevat jonkin verran maiden ja järjestöjen välillä. Tästä syystä, seuraavaksi esitellään vielä jokunen vaihtoehto siihen, minkälaisia harjoituksia voi omaan viikkoon sisällyttää, siihen kenellekin parhaalla sopivalla tavalla.

  • Päivittäisen 30min. kestävyyskuntoilun sijasta voi rasittavaa liikuntaa harrastaa 20min. päivässä, kolmena päivänä viikossa tai yhdistää näiden kahden harjoituksia keskenään.
  • Suomessa UKK-instituutti (2009) on lisännyt edellisten lisäksi aikuisten terveysliikuntaan (18-64v.) kaksi kertaa viikossa lihaskunnon ja liikehallinnan harjoitusta. Tätä ei kuitenkaan tarvitse toteuttaa yksin kuntosalilla väkisin, vaan siihen soveltuu myös esimerkiksi sulkapallo-ottelu kaverin kanssa, venyttelyissä käynti tai tanssien opettelu. On huomioitavaa, että viimeistään 65 ikävuoden jälkeen myös tasapainoharjoittelun painotus lisääntyy liikuntasuosituksissa, kaatumisten ennaltaehkäisyn vuoksi.

Tämän kappaleen lopuksi on hyvä myös palata muistuttamaan siitä, että terveysliikunnalla tai terveyskunnolla ei tarkoiteta kuntoliikuntaa. Näin ollen, kun mielessä on tietyt tavoitteet, mitä kuntoilulla on tarkoitus saavuttaa (six-pack, X kg painonpudotus, juoksuajat, penkkipainot jne.) puhutaan jo tavoitteellisemmasta urheilusta.

Mitä hyötyä vahvasta terveyskunnosta sitten on?

Edellisestä kappaleesta suoraan jatkaen, terveysliikunnan suositusten täyttyminen johtaa todella kokonaisvaltaisen terveyden edistämiseen. Hyödyt ovat mittavat, ja niiden listaaminen kaikkineensa on suorastaan mahdoton tehtävä kuluvassa postauksessa. Seuraavaksi kuitenkin ihan vain muutama esimerkki fyysisen terveyden vahvistumisesta terveysliikunnan myötä (eli, mitä se käytännössä tarkoittaa):

  • Verenpaineen lasku, ateroskleroosin, halvauksen ja sepelvaltimotaudin riskien lasku.
  • Keuhkojen kokonaiskapasiteetin, aerobisen kunnon ja veren kokonaistilavuuden kasvu.
  • Luurankolihasten tehon, voiman, kunnon ja käytettävyyden parantuminen.
  • Luunmurtumien, osteoporoosin, kaatumisten ja lihavuuden ennaltaehkäisy.
  • Hermoston koordinaation, johtumisnopeuden sekä motorisen kunnon paraneminen.

Lopuksi voi yhteenvetona todeta sen, että kun lähtee viemään omaa elämäntyyliä ja arkea kohti aktiivisempaa otetta, sen tuomia hyötyjä ei pitäisi edes verrata perusväistelyyn, kuten siihen, ”onko minulla nyt aikaa näin tehdä?” Etenkin, kun todellisuudessa monet arkiaskareet, kaupankäynnit, koiran ulkoilutukset, portaiden kävelyt yms. sujuvat huomattavasti ripeämmin vahvistuvan kunnon myötä. Uuden otteen voi potkaista käyntiin lenkkeilemällä töihin mikäli mahdollista, kävelemällä kauppaan, valitsemalla portaat ja seisomatyöpisteen sekä sisällyttäen työpäivään parit venyttelytuokiot. Liikuntaan kulutettu aika ei koskaan ole ajantuhlausta. Näillä sanoilla toivotamme iloa ja energiaa arjen askareisiin!

Jätä kommentti