fbpx

Millainen on hyvä personal trainer?


coaching

Millaista hyvä PERSONAL TRAINING ON?

Personal training on tavoitteellista, valmennuksellista ja kokonaisvaltaista elämäntapakonsultointia.
Valmennuksen tavoitteena on auttaa asiakasta saavuttamaan pysyviä elämäntapamuutoksia. Onnistunut personal training vaatii runsaasti sekä valmentajalta että asiakkaalta. Molempien osapuolten on oltava 100 % valmennuksessa mukana tai muuten valmennuksesta ei tule yhtään mitään. Pelkkä personal trainerin palkkaaminen ei tuo tuloksia, vaan muutoksia täytyy myös pystyä tekemään käytönnössä – ihan itse.

Personal trainerin ydinosaamista ovat erityisesti liikuntaan, ravitsemukseen sekä ylipäätään terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät tiedot ja taidot. Myös personal trainerin pohjakoulutus vaikuttaa siihen, mitkä tiedot ja taidot ammattitaidossa erityisesti korostuvat. Esimerkiksi fysioterapeutin pohjakoulutuksen käynyt personal trainer omaa loistavan tietotaidon lisäksi kuntouttavasta liikunnasta.

Näiden taitojen lisäksi personal trainerin työ vaatii runsaasti kykyä kuunnella, kommunikoida ja motivoida erilasia ihmisiä.

Hyvä personal trainer kehittää itseään jatkuvasti kaikkien näiden osa-alueiden saralla.

opettaa

HYVÄN PERSONAL TRAINERIN OMINAISUUDET

Korkeakoulutason pohjakoulutus, kuten fysioterapeutin, liikunnanohjaajan tai liikuntatieteen maisterin koulutus on loistava pohja. Tämä tarkoittaa sitä, että valmentaja on 4-6 vuotta opiskellut mm. kuormitusfysiologiaa ja anatomiaa, mikä antaa loistavat edellytykset ymmärtää ihmiskehon toimintaa. Tämän tiedon välittämistä asiakkaalle eli ns. valmennusosaamista voidaan vielä syventää personal trainerin opinnoilla.

Korkeakoulutason pohjaopinnoista on asiakkaan näkökulmasta myös muutakin hyötyä. Tämä mm. tarkoittaa sitä, että valmentaja ymmärtää tiedettä ja osaa etsiä ja soveltaa viimeisimpään tieteelliseen näyttöön pohjautuvaa tietoa työssään.

Näyttöön pohjautuva valmennus ja harjoittelu on aina turvallisempi ja perustellumpi vaihtoehto kuin mututuntuma.

koulutus

Hyvä PERSONAL TRAINER on kouluttautunut

Tyypillinen treenataanko personal trainingin asiakas on 40-60v nainen, jolla on tavoitteena painonpudotus ja yleinen kunnon kohotus. Usein taustalla on lisäksi yksi tai muutama rasitusvamma, jotka tulee huomioida harjoittelussa. Lisäksi tänä päivänä on enemmän sääntö kuin poikkeus, että asiakas noudattaa jotakin erityisruokavaliota. Kaikki nämä asiat luonnollisesti vaativat personal trainerilta laajaa koulutuspohjaa ja tietämystä.

Personal trainer koulutus on täydennyskoulutus, joka kestää keskimäärin kuusi viikonloppua. Personal trainer ei myöskään ole suojattu nimike vaan sellaiseksi voi itseään kutsua ihan kuka tahansa niin halutessaan. Erityisesti sellaisen asiakkaan, jolla on taustalla muutama perussairaus ja rasitusvamma kannattaa tarkistaa personal trainerin koulutustausta. Oma terveys ja hyvinvointi kannattaa laittaa ainoastaan osaavan ihmisen käsiin, jolla on ammattitaitoa valmentaa sinua yhteistyössä sinun kanssasi.

Juoksijan lihaskunto koostuu toiminnallisesta harjoittelusta

Hyvä ja kokenut pt voi myös erikoistua

Personal trainereilla on tänä päivänä mahdollista oman kiinnostuneisuutensa perusteella lähteä erikoistumaan johonkin tiettyyn asiakasryhmään. Usein asiakasryhmä, johon haluaa erikoistua löytyy työskentelemällä useiden erilaisten asiakkaiden parissa. Ensimmäisten vuosien aikana onkin järkevää pyrkiä kerryttämään ammattitaitoa ja työskentelemään mahdollisimman erilaisissa liikunta-alan työtehtävissä. Asiakkaan on järkevää kartoittaa myös personal trainerin työkokemusta, mikäli sieltä löytyy tietotaitoa, josta on hyötyä valmennukselle.

Kun vankka perusta on koulutusten ja työkokemuksen parissa luotu on aika lähteä erikoistumaan. Erikoistuminen takaa aina sen, että personal trainer on syvällisemmin perehtynyt juuri kyseisen asiakasryhmän valmentamiseen. Erikoistuminen voi tapahtua mm. erilaisten lisäkoulutusten tai omaehtoisen opiskelun kautta. Hyvä personal trainer kehittää ammattitaitoaan jatkuvasti ja seuraa alaansa ja asiakaskuntaansa liittyvää viimeisimää tutkimustietoa.

Treenataanko personal trainereihin pääset tutustumaan täältä.

Valmennusprosessiimme pääset tutustumaan täältä.

Tilaa ilmainen E-kirja

* pakollinen kenttä

Jätä kommentti