fbpx
Treenataanko Lisää vastustuskykyä ravinnosta

Lisää vastustuskykyä ravinnosta

Lisää vastustuskykyä ravinnosta

Elimistön vastustuskyky on useiden tekijöiden summa. Erityisesti syksyn korvilla lehdet ja katumainokset täyttyvät ties millaisilla “immune boost” tuotteilla. En väitä, etteikö joistain näistä saattaisi peräti olla hyötyä.  On tärkeää kuitenkin muistaa, että mikään yksittäinen tuote tai kapseli ei korvaa terveellistä elämäntapaa. Ihmisen immuunipuolustus toimii parhaiten, kun ihminen nukkuu, syö, liikkuu ja välttää stressiä optimaalisessa suhteessa. Balanssi näiden asioiden välillä ylläpitää normaalia ja tervettä hormonitoimintaa, joka muodostaa perustan hyvinvoinnille. 

Tässä artikkelissa perehdymme erityisesti ruokavalion merkitykseen elimistön immuunijärjestelmän edistäjänä. Syömällä säännöllisesti tiettyjä ruokia voit luonnollisesti lisätä elimistön vastustuskykyä. Jos siis haluat välttää syysflunssat, niin katse kannattaa ensimmäisenä kääntää elintapoihin ja ostoskoriin. Tästä kirjoituksesta saat ideoita siihen, millaisilla ruoilla ostoskori kannattaa täyttää vastustuskyvyn näkökulmasta. 


lisää vastustuskykyä ravinnosta

Sitrushedelmät

Monet ihmiset kääntyvät C-vitamiinin puoleen vasta sairastuttuaan flunssaan. C-vitamiini saattaa auttaa myös flunssien ennaltaehkäisyssä. C-vitamiinia kannattaa nauttia enemmän luonnonlähteistä, sillä ne sisältävät C-vitamiinin lisäksi myös muita terveydelle tärkeitä vitamiineja, hivenaineita ja kuituja. C-vitamiinin ajatellaan lisäävään kehon valkosolujen tuotantoa, jotka osallistuvat mm. virusten ja tulehdusten torjuntaan. Koska kehomme ei pysty itse tuottamaan C-vitamiinia, me tarvitsemme sitä säännöllisesti ravinnosta pysyäksemme terveinä. Koska, sitrushedelmiä on useita, mistä valita,  niitä helppo lisätä vaikka jokaiselle aterialle.

Lisää ruokavalioon esimerkiksi näitä:

  • greippi
  • appelsiini
  • mandariini
  • sitruuna
  • lime
  • klementiini

Punainen paprika

Punainen paprika sisältää tuplasti enemmän C-vitamiinia kuin sitrushedelmät. Tämän lisäksi ne sisältävät runsaasti betakaroteenia. Betakaroteeni edistää mm. ihon ja silmien terveyttä.

lisää vastustuskykyä ravinnosta

Parsakaali

Parsakaali on oikea vitamiini- ja mineraali pommi. Se sisältää mm. A-, C-, ja E-vitamiineja sekä muita antioksidantteja ja runsaasti kuituja. 

Valkosipuli

Löytyyköhän meiltä jokaiselta se yksi setä tai täti tai työkaveri, joka syksyn tullen pureskelee raakoja valkosipulinkynsiä ja väittää, ettei koskaan sairastu? Valkosipuli sisältää allisiini nimistä kemiallista ainetta. Päivittäin nautittuna allisiini voi vähentää riskiä sairastua flunssaan yli puolella. Valkosipulin lisääminen ruokiin ei ole siis yhtään huono idea. 

Inkivääri

Inkivääri on toinen ruoka-aine, jonka puoleen käännytään usein flunssaan sairastumisen yhteydessä. Inkivääriä tulee kieltämättä itsekin lisättyä vihreän teen joukkoon flunssaisena. Inkivääri voi auttaa madaltamaan tulehdusta, mikä saattaa helpottaa mm. kurkkukivun oireita. Inkivääri voi myös tuoda helpotusta kuvotuksen kaltaisiin oireisiin. Lisäksi inkivääri saattaa madaltaa kroonista kipua sairastavien oireita ja madaltaa kolesterolia. 

Pinaatti

Pinaatti on vihreä lehtivihannes, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia, rautaa, lukuisia antioksidantteja ja betakaroteenia, jotka voivat edistää immuunijärjestelmän kykyä taistella taudin aiheuttajia vastaan. Parsakaalin tavoin pinaatti on sitä terveellisempää mitä vähemmän sitä kypsennetään. Pinaatin maku on mieto, joten se sopii käytettäväksi salaatin tavoin esim. leivän päällä tai salaatissa.

lisää vastustuskykyä ravinnosta

Fermentoidut maito- tai kasvituotteet

Fermentoidut tuotteet sisältävät runsaasti hyviä suolistobakteereja. Runsas suolistobakteerikanta lisää elimistön vastustuskykyä. Suosi erityisesti sokeroimattomia ja maustamattomia luomutuotteita. Mikäli näiden maku ei sellaisenaan miellytä, niin voit maustaa niitä itse esim. pakastemarjoilla, kookoshiutaleilla, raakasuklaalla tai hedelmillä. 

Fermentoidut tuotteet voivat lisäksi olla loistava D-vitamiinin ja B12 vitamiinin lähde, joten suosi tuotteita, jotka ovat rikastettu näillä vitamiineilla. Erityisesti D-vitamiini auttaa säätelemään elimistön immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa lisäämään vastustuskykyä. 

Mantelit

Mantelit sisältävät runsaasti E-vitamiinia, mikä on C-vitamiinin lisäksi äärimmäisen tärkeä vitamiini optimaalisesti toimivalle immuunijärjestelmälle. Se on rasvaliukoinen vitamiini, minkä vuoksi sitä esiintyy luonnollisesti enemmän rasvapitoisissa kasvikunnan tuotteissa, kuten, pähkinöissä ja manteleissa. Kämmenellinen kokonaisia manteleita kuorineen kattaa lähes 100% päivittäisestä E-vitamiinin tarpeesta. Mantelit ja pähkinät ovat loistava lisä esimerkiksi puuron, jogurtin tai myslin sekaan. Itselläni on repussa yleensä aina pussi manteleita välipalaksi. 

Auringonkukansiemenet

Auringonkukansiemenet ovat täynnä ravinteita, kuten fosforia, magnesiumia ja B6-vitamiinia. Ne sisältävät myös runsaasti E-vitamiinia. Kaikki nämä ravinteet auttavat edistämään immuunijärjestelmän toimintaa. Auringonkukansiementen, pähkinöiden ja manteleiden lisäksi, runsaasti E-vitamiinia sisältävät myös avokadot ja vihreät lehtivihannekset. 

lisää vastuskykyä ravinnosta


Kiivi

Kiivit sisältävät runsaasti folaattia, potassiumia, K-vitamiinia ja C-vitamiinia. C-vitamiini lisää valkosolujen tuotantoa ja kiivin sisältämät muut vitamiinit ja hivenaineet auttavat edistämään terveyttä kokonaisvaltaisesti. 

Suomalaiset saavat folaattia keskimäärin liian vähän ruokavaliostaan. Yleensä kasvisten, hedelmien ja marjojen syönnin määrä korreloi hyvin folaatin saannin kanssa. Folaatti on ihmiselle välttämätöntä, sillä ihminen ei pysty itse muodostamaan sitä elimistössä. 

Mikä on tärkeintä?

Kun elimistön vastustuskykyä halutaan kohentaa ruokavalion avulla, niin monipuolisuus on kaiken a ja o. Mikään yksittäinen ruoka-aine tai kapseli ei korvaa monipuolista ruokavaliota ja terveellistä aktiivista elämäntapaa. Kiinnitä huomiota annoskokoihin. Esimerkiksi ohessa esimerkkinä oleva lautasmalli on hyvä ja terveyttä edistävä tapa koostaa aterioita. Saadaksesi jokaiselta aterialta kattavan määrän erilaisia vitamiineja ja hivenaineita, pyri siihen, että syöt jokaisen aterian yhteydessä 3-4 eriväristä kasvista, marjaa tai hedelmää. Tämä kannattaa miettiä valmiiksi jo kaupassa. Jos ostoslistalla on esimerkiksi punasipuleita, valkosipulia, porkkanoita, punaista paprikaa, appelsiineja ja kesäkurpitsaa, niin viikon värikartta on täynnä. 

Pysytään terveenä!

Jonna Pitkänen
Treenataanko personal training








Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *